Läsnäolon merkitys – minun tarina
Kuulin läsnäolon merkityksestä ensimmäisen kerran vuonna 2018, kun sain siskoltani luettavaksi Don Miguel Ruizin kirjan 4 tietä vapauteen (The Four Agreements). Olin aluksi hyvin skeptinen (luulin kirjaa historia-teokseksi inkkareista, enkä ollut erityisen kiinnostunut historiasta) mutta luin kirjan lopulta. Sen jälkeen mikään ei ollutkaan kuin ennen.
Tyhjensin kirjaston kaikesta elämänfilosofiaan ja itsensä kehittämiseen liittyvästä kirjallisuudesta, ja koko maailmankatsomukseni muuttui. Olin ujo ja epävarma nuori nainen, ja kärsin sosiaalisesta jännittämisestä. Elin hyvin paljon pääni sisällä ja vertailin itseäni muihin. En tuntenut itseäni enkä tiennyt, mitä elämältäni halusin. Oivallukset joita siihen aikaan tein saivat minut ymmärtämään, ettei elämä ole yhtä kuin ajatukseni ja mieleni, elämä on tässä ja nyt. Elämä on tuntemisessa, kokemisessa ja aistimisessa.
Läsnäolon merkitys löytyi ääripäistä
Muuttunut käsitykseni maailmasta oli minulle hyvin käänteen tekevää. Olin aiheesta niin innostunut, että halusin mennä ääripäihin ja katsoa mitä sieltä löytyy. Kiinnostuin minimalismista ja karsin elämästäni kaiken ylimääräisen ihmissuhteita myöten. Halusin selvittää, mitä kaikkein pohjimmiltani halusin ja tarvitsin.
Paljon sieltä löytyikin. Kuorin sipulia kerros kerrokselta, ja elin siihenastisen elämäni parasta aikaa. Vietin paljon aikaa yksin, luin kirjoja ja tutustuin itseeni. Tein monia asioita, joita en ollut siihen asti uskaltanut. Irtisanouduin vakityöstä ja tein soolo-trippejä Eurooppaan. Koin usein olevani tosi vahvasti läsnä, vaikka minulla oli mielen tasolla paljon työstettävää itseni kanssa. Olen monesti jälkeen päin kaivannut tuota aikaa, vaikkakin ymmärtänyt, ettei se enää ole minua varten.
Kutsun tuota aikaa hippi-ajaksi, koska omaksuin monia arvoja ns. hippi-ideologiasta. Ehdottomasti elämääni kuului vahvasti myös henkisyys, vaikkakaan en ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut yliluonnollisista asioista. Kaikkein eniten merkityksiä löysin arkipäivän läsnäolosta, energioista ja tietynlaisesta erillisyydestä; maailman tarkkailusta ulkopuolisen silmin. Olin radikaali näkemyksissäni, mutta tarvitsin sitä siinä hetkessä todella kipeästi.
Läsnäolon ei tarvitse olla hengellistä
Sittemmin elämä on kuljetellut eri suuntiin, ja on ollut pitkiäkin aikoja, kun läsnäolo on ollut hyvin kaukana arjestani. Kaipuu läsnäoloon on kuitenkin tullut jäädäkseen, ja putkahtaa mieleeni säännöllisin väliajoin. Erityisesti silloin, kun olen alkanut mennä liian lujaa ja hukkunut suorituskeskeisyyteen ja liialliseen pään sisällä elämiseen. Kärsimyksen kautta läsnäolon merkitys ja sen huomattavat positiiviset vaikutukset elämääni tulevat lopulta aina näkyviksi.
Tämän hetken läsnäolo on minulle hyvin arkipäiväistä, maanläheistä ja tavanomaista. Minulla ei ole tarvetta lokeroida itseäni tiettyyn muottiin tai heilua ääripäästä toiseen. En myöskään poimi ideologioita mistään tietyistä aatteista. Tämän päivän läsnäolo on minulle ihmisyyttä, hyväksymistä, myötätuntoa ja hetkessä elämistä. Se on siirtymistä minä-ajattelusta kokemiseen ja tuntemiseen, mielestä kehoon. Luonto on minulle tämän hetken yksi merkittävimmistä läsnäolon opettajista.
Välillä on ok olla vain ihminen
Koin pitkään turhautumista siitä, etten aina kyennyt olemaan läsnä silloin kun halusin. Juuri haluaminen veti minua kuitenkin pois läsnäolosta (niin kuin Tommy Hellsten kirjoittaa; saat sen mistä luovut). Vasta kun kokemusteni myötä oivalsin ihmismielen rajallisuuden ja elämisen inhimillisyyden, aloin luopua tarpeestani saavuttaa jotain suurenmoista. Alati kestävää autuutta ei ole olemassa, on vain pieniä valintoja tässä hetkessä. Mitä voin tehdä juuri nyt, tehdäkseni maailmasta hiukan miellyttävämmän paikan ennen kaikkea itselleni, mutta myös muille.
Läsnäoloa ei tarvitse aina tavoitella. Välillä on ihan ok olla vain ihminen kaikkine kärsimyksineen. Kunhan seuraavassa hetkessä muistaa, ettei kärsiminen ole välttämätöntä; ilon voi joskus tietoisesti valita. Inhimillisyyden ymmärtäminen on ollut itselleni yksi merkittävimmistä oivalluksista. Koen olevani vahvimmin läsnä silloin, kun sallin itseni olla heikko. Läsnäolo ei tarkoita sitä, ettei vaikeita tunteita olisi olemassa tai ettei niitä saisi tuntea, läsnäolo tarkoittaa hyväksymistä sillä kaikkein vaikeimmallakin hetkellä. Pyrkimystä hyväksymään. Aina ei onnistu, mutta sekin on ok.
Lue lisää itsemyötätunnon voimasta postauksesta Voimauttava itsemyötätunto.
Tee parhaasi, se riittää
En ole enää ääripää-minimalisti eikä minulla ole tarvetta eristää itseäni maailmasta. Minulla on säännöllinen palkkatyö ja aika tavallinen elämä (vaikkakin, mitä on tavallinen?). Nautin siitä, että voin käyttää rahaa itselleni mielekkäisiin asioihin, hemmotella itseäni silloin tällöin tai syödä hyvää ruokaa. Vierastan epäekologista ja -eettistä kuluttamista, mutten ole ankara itselleni. Hyväksyn inhimillisyyden itsessäni, vaikkakin yritän tehdä parhaani.
Mitä ihmissuhteisiin tulee, olen äärimmäisen kiitollinen ihmisistä ympärilläni. Oli aikoja, kun tarvitsin yksinoloa kipeästi oman kasvuni vuoksi. Nykyään ymmärrän hyvien ihmissuhteiden korvaamattoman merkityksen elämässäni.
Elämäni on kaikin puolin ihanan tavallista, mutta saa täysin uusia ulottuvuuksia, kun muistan olla läsnä. Viimeksi eilen ajattelin ääneen, että joskus kun kaikki on erityisen ihanaa, saatan alkaa murehtia tulevaisuudesta ja koen hetkellisen synkkyyden aallon siitä, ettei tämäkään hetki kestä ikuisesti. Silloin muistutan itseäni siitä, ettei tulevaisuudella oikeasti ole merkitystä. En voi tietää, mitä seuraavassa hetkessä tapahtuu eikä tulevaisuutta ole olemassa. Kaikki millä on merkitystä on tässä juuri nyt, koska tässä on kaikki mitä minulla on. Se on ihanan vapauttava ajatus.
7 Comments
mie kans...
Kiitos❤️ niin läsnäolo ja tämä hetki, tässä minulla vielä muistettavaa ja sisäistettävää jotta siitä tulisi osa elääni 🤔
Sanni
Kyllä itsellänikin on vielä paljon opeteltavaa. Siksi mietinki että läsnäolo vois olla mun tulevan vuoden teema. Että miten sitä voisi mahduttaa arkeen vieläkin enemmän. Ne on varmasti niitä pieniä valintoja ja oivalluksia arjessa 😊
mie kans...
Se on omia valintoja ja oivalluksia. Se on myös keskusteluja joista saa myös uusia näkökulmia, ehkä myös tukea puoliin ja toisin 😊
Sanni
Joo totta! Yhteisöllisyys tukee kyllä monien asioiden toteuttamista ja toteutumista. Hyvä muistutus itsellenikin 🙂
Douglas Merchant
It is perfect time to make some plans for the long run and it’s
time to be happy. I have read this submit and if I may
just I want to counsel you some interesting things or advice.
Maybe you could write next articles relating to this article.
I want to learn more issues approximately it!
Stephanie Johnson
I love it when people get together and share thoughts.
Great website, stick with it!
Sanni
Thank you <3