myötätuntoisesti.fi artikkelikuva mindfulnessin hyödyt rohkeudelle ja itseilmaisulle
Itseilmaisu,  Mindfulness,  Rohkeus

Mindfulnessin hyödyt rohkeudelle ja itseilmaisulle

Kun törmäsin mindfulnessiin ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja aloitin säännöllisen harjoittelun, alkoi siitä ajanjakso, jonka edelleen muistan erityisen seesteisenä ja miellyttävänä vaiheena elämässäni. Harjoittelu ei todellakaan ollut aluksi helppoa, ja törmäsin monenlaisiin mielen esteisiin harjoittaessani. Olin esimerkiksi todella suorituskeskeinen, ja laitoin aivan liikaa efforttia siihen, että suoritin harjoitukset täysin annetun ohjeen mukaisesti. Yritin liikaa ja koin epäonnistuneeni, ellen kyennyt olemaan läsnä koko harjoituksen ajan. Ylisuorittaminen vei mielekkyyttä pois harjoittamisesta ja fokuksen vääriin asioihin.

Suorittamisen sijaan olennaista olikin suhtautua erilaisiin meditaation aikana heränneisiin ajatuksiin ja tunteisiin arvostelemattomasti pyrkimättä niistä eroon. Oivalsin tämän vasta pitkän ajan harjoittamisen jälkeen. ”Epäonnistuneetkin” harjoitukset saivat minussa kuitenkin aikaan jotain, jota voisin kutsua tasapainoksi, rauhaksi ja optimistiseksi elämänasenteeksi. Mindfulnessin hyödyt näkyivät siinä, että aloin ilmaista itseäni vapautuneemmin, tekemään rohkeampia valintoja elämässäni ja olemaan enemmän läsnä.

Läsnäolo näkyi elämässäni muun muassa niin, että saatoin viikonloppuisin haahuilla ostoskeskuksessa täysin seesteisessä mielentilassa häiriintymättä ihmisten vilinästä ja ärsykkeistä ympärilläni. Kaupungilla ihmiset saattoivat tulla juttelemaan, ja näin muutenkin ympärilläni paljon mahdollisuuksia. Uskoin itseeni ja unelmiini. Nautin yksin olemisesta, sillä olin yksin mutta en yksinäinen.

Mindfulnessin hyödyt rohkeudelle ja itseilmaisulle

Mindfulnessin eli tietoisuustaitojen on tutkitusti todettu vähentävän stressiä, lisäävän positiivista elämänasennetta sekä parantavan elämänlaatua. Positiiviset vaikutukset perustuvat erityisesti lisääntyneeseen ajattelun joustavuuteen, myönteisiin tunnekokemuksiin sekä kasvaneeseen tietoisuuten oman mielen toiminnasta. Mindfulness auttaa suuntaamaan tarkkaavaisuutta omaa hyvinvointia tukeviin asioihin, tunnistamaan tunteita sekä kehittää itsereflektiota. (lähde)

Kun aloin tehdä läsnäolo-harjoituksia säännöllisesti, huomasin arjessa huomioni siirtyvän entistä enemmän mielestä kehoon, mikä rauhoitti hermostoa ja juurrutti minua tähän hetkeen. Keho onkin aina läsnäolon tilassa, mistä johtuen keholliset harjoitukset (kehoskannaus, aistitietoisuus ja liikemeditaatiot) ovat niin tehokkaita. Lisääntyneen varmuuden ja turvallisuuden tunteen myötä uskalsin tehdä asioita, joita en olisi ennen uskaltanut. Innostuin esimerkiksi luovasta tanssista, ja ohjasin sitä pari kertaa myös muille, mitä en olisi uskaltanut tehdä ennen harjoittamisen aloittamista.

Meditatiivinen tanssi vapautti kehostani tukoksia, jotka olivat aiheuttaneet jännittämiseni sosiaalisissa tilanteissa. Itseilmaisuni vapautuminen alkoi näkyä elämässäni niin, että aloin tehdä enemmän itseni näköisiä valintoja jatkuvan muiden odotuksiin takertumisen sijaan. Olin aina nauttinut yksin olosta ja vihdoin sallin itseni myös olla yksin. Koin voimakkaita voimautumisen kokemuksia. Olen kertonut läsnäolon vaikutuksista elämääni enemmän julkaisussa Läsnäolon merkitys – minun tarina.

Myötätunnon merkitys yhteyden kokemukselle

Säännöllinen mindfulness-harjoittaminen vahvistaa huomion kohdistamisen lihasta, joka muun muassa estää ajautumisen taistele-ja-pakene -moodiin stressaavissa vuorovaikutus-tilanteissa. Kun kykenee suuntaamaan huomion tähän hetkeen, on vapaa menneisyyteen ja tulevaisuuteen suuntautuvasta murehtimisesta, mikä lisää hyväksyntää ja myötätuntoa itseä ja muita kohtaan. Lisääntyneen itsemyötätunnon ja turvan avulla kykenee vastaanottamaan myös kritiikkiä, mikä on olennaista itseilmaisun vapauttamiselle.

Olen itse kokenut kritiikin vastaanottamisen aina haastavana, ja usein pelännytkin arvostelun kohteeksi joutumista. Näkyväksi tuleminen ei ole minulle edelleenkään helppoa, mutta olen huomannut pelkojeni hälvenevän mitä enemmän turvaa eli läsnäoloa kykenen itselleni tarjoamaan. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvien pelkojeni kohtaamisessa on auttanut ymmärrys siitä, että meistä useimmat kamppailevan hyvin samanlaisten ihmisyyden haasteiden parissa. Haluamme pohjimmiltamme vain tulla hyväksytyksi. Se on hyvin inhimillinen tapa toimia, josta tuskin koskaan pääsee kokonaan eroon. Hyväksytyksi tulemisen tarpeen kanssa voi kuitenkin opetella tulemaan toimeen, ja löytää keinoja toimia pelosta huolimatta.

Mindfulness ei siis kehitä vain suhdetta itseen, vaan myös kykyä ymmärtää muita. Ensin itseen ja sitten muihin kohdistuva myötätuntoisuus lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun huomaa muiden olevan samalla viivalla itsensä kanssa. Kun tuntee kuuluvansa osaksi yhteisöä, kykenee tekemään rohkeampia valintoja elämässään ja itseilmaisu helpottuu. Lisää omasta itsemyötätunnon matkastani julkaisussa Voimauttava itsemyötätunto.

Laajentunut perspektiivi

Kun mindfulness-harjoittelun myötä alkaa tarkastella elämäänsä laajemmasta perspektiivistä, saattaa havaita ajattelussaan vääristymiä ja suoranaisia hullunkurisuuksia. Ajatuksemme ovat menneisyyden kokemusten ja ympäristön aikaansaama tuotos, eikä useinkaan kerro totuutta tästä hetkestä. Minäkuvamme on elämänkokemustemme muovaama tarina, joka elää ympäristön ja kokemusten mukana (ja johon voi myös itse vaikuttaa). Mindfulness-harjoittelun myötä oppii pikkuhiljaa reflektoimaan, mikä on totta ja mikä ei, ja millaista tarinaa haluaa itsestään kertoa. Niin itselleen kuin muille.

Mindfulnessia sanotaankin olevan se ohikiitävä hetki ajatuksen, tunteen ja toiminnan välissä, jossa kykenee tiedostamaan ajatuksen ja tunteen, ja valitsemaan millä tavalla niihin reagoi. Sen lisäksi, että mindfulness auttaa tiedostamaan omia ajatuksia ja tunteita, se on myös mahdollisuus valita, miten reagoi erilaisiin sisältä ja ulkoa tuleviin ärsykkeisiin. Kyse on siis aika isosta mahdollisuudesta vaikuttaa oman elämän kulkuun.

Kun kaipaat lisää käytännön työkaluja läsnäolon ja turvan kokemiseen elämässäsi ja haluat työstää uskomuksiasi turvallisessa ympäristössä yhdessä valmentajan kanssa, Rohkeus & itseilmaisu -valmennus voi olla sinua varten.

Ota yhteyttä yhteydenotto-lomakkeella niin mietitään, mikä voisi tukea sinua ja tilannettasi parhaiten 🤍

Jaa julkaisu:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *